Їжа на грилі. Експерти назвали п’ять найрозповсюдженіших помилок через які овочі та м’ясо можуть вийти несмачними
Помилки, через які страви на грилі виходять не смачними (Фото: luxstorm / pixabay)
Літо — час приготувань різноманітної їжі на свіжому повітрі, а саме на грилі. Експерти пояснюють секрет приготування.
Перед тим як розпалити гриль видання Real Simple рекомендує ознайомитися з найрозповсюдженішими помилками через які страви гриль можуть не виправдати очікування.
Через які помилки страви на грилі можуть вийти не смачними
Брудний гриль
Чистити гриль після чергового приготування овочів або м’яса хочеться не завжди. Дехто навіть впевнений у тому, що все, що на ньому залишиться згорить при черговому розпалюванні, тому не варто напружуватися з чищення. Така думка хибна. Обвуглені залишки їжі переносяться на свіжу їжу, яка через них стає їдкою та підгорілою на смак. До того ж овочі та м’ясо, які готуються на залишках попередніх страв не підсмажуються рівномірно.
Відсутність попереднього розігріву
Попередній розігрів гриля важливий настільки ж, як і попередній розігрів духовки для багатьох страв. Без нього їжа швидко прилипає до поверхні, підсмажується не повністю та не карамелізується. Для того щоб цього не сталося достатньо 20 хвилин попереднього розігріву.
Переповненість гриля
Як правило, хочеться скоріше підсмажити м’ясо або овочі і для цього багато хто викладають на гриль велику кількість продуктів, розміщуючи їх дуже щільно під час приготування. Таке переповнення призводить до того, що їжа пропарюється через відсутність виходу для вологи та не покривається скоринкою. До того ж таке розміщення може знизити температуру гриля та уповільнити приготування. Щоб цього не сталося необхідно розкладати овочі або м’ясо на відстані приблизно два-два з половиною сантиметри.
Висока температура
Висока температура ідеально підходить для приготування стейків, але для більшості інших страв краще обрати нижчі градуси. При приготуванні на великому вогні їжа може вийти нерівномірно просмаженою, підпаленою зовні та сирою в середині, сухою, жорсткою, а жир, який з прискореною швидкістю капає на гриль призводить до задимлення. Краще готувати на помірному вогні повільно перегортаючи шматочки.
Одні щипці для сирої та підсмаженої їжі
Майже всі використовують одні щипці під час приготування їжі на грилі. Перегортають спочатку сирі шматки м’яса, потім підсмажені, а потім знову сирі або перекладають ними ж овочі та роблять серйозну помилку. Сік м’яса може містити хвороботворні бактерії, включаючи сальмонелу, він може потрапити на інші продукти, які нагріються недостатньо для того, щоб знищити їх. Отже, для приготування їжі на грилі краще використовувати набір щипців — для сирої та підсмаженої їжі.